Aanbod extern

We proberen dit aanbod zo goed mogelijk te controleren. Desondanks kan het toch voorkomen dat er een gesponsorde of verlopen training voorkomt.

Scholingen doorlopend beschikbaar 

Geen agressie in mijn praktijk - aangeboden door Achterstandsfonds Gelre-IJssel

In 2022 tot en met 2024 kunnen alle huisartspraktijken aangesloten bij HZOIJ een scholing in de eigen praktijk laten verzorgen door de LHV Academie.  

De scholing is voor alle disciplines werkzaam bij de praktijk. Je leert hoe je verschillende vormen van geweld herkent en hoe je daar effectief op reageert. Het richt zich op communicatieve processen en vaardigheden. Meer informatie over de inhoud is te vinden op de site van de LHV Academie.

  • De praktijk maakt zelf een afspraak via de LHV Academie.
  • De training duurt ongeveer 4 uur.
  • Groepsgrootte maximaal 12 deelnemers.
  • De locatie (bij voorkeur eigen praktijk)  en evt. catering wordt door de praktijk zelf geregeld en bekostigd.
  • Er is accreditatie (4 punten) geregeld voor huisartsen, doktersassistenten, POH-S en POH-GGZ en wordt verzorgd door de LHV Academie.
  • De praktijk betaalt de factuur aan de LHV Academie. Vervolgens kan de praktijk een kopie van deze factuur aan HZOIJ sturen (financien@hzoij.nl) met omschrijving 'Scholing Geen agressie in mijn praktijk/achterstandsfonds Gelre-IJssel'. Voeg een kopie van de factuur van de LHV Academie als bijlage toe.

De praktijk kan zelf bellen of mailen met trainer Frank van As (06-51096331 of info@aspectief.nl) om in overleg een datum te kiezen. Daarna volgt dan bevestiging cq. offerte vanuit de LHV Academie.


Stichting KOH - diverse e-learnings

Stichting KOH (Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg) vindt dat onderwijs leuk moet zijn. Daarom bieden zij niet alleen bijeenkomsten op locatie aan, maar ook online nascholingen en e-learnings. Praktisch, interactief, geaccrediteerd en direct de volgende dag al te gebruiken.

De e-learnings die ze momenteel aanbieden zijn:

  • Niet aangeboren hersenletsel (NAH) in de huisartsenpraktijk - voor alle disciplines
  • Oorpijn | Otitis media acuta - voor huisartsen
  • PAV | Perifeer arterieel vaatlijden - voor doktersassistenten en POH/PVK
  • De huid | Aan de slag met PROVOKE - voor huisartsen

En er staan er nog aantal in de planning! 

Klik hier voor meer informatie en deelname.

NB: als je toch op de website bent, kijk dan meteen even naar hun overige scholingsaanbod!

 


NDF Nascholing – Preventieve voetzorg bij diabetes

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 amputaties gedaan bij mensen met diabetes. Volgens onderzoek kan daar 50 procent van voorkomen worden. Dat lukt alleen als je er als zorgverlener en als team op tijd bent. Daarom deze nascholing die gaat over vroege opsporing van risicovoeten, adequate en tijdige behandeling, multidisciplinaire samenwerking en patiënt-educatie. De nascholing sluit aan bij de flowchart Preventieve voetzorg in de NDF Toolkit Persoonsgerichte Diabeteszorg en Preventie. 

  • Voor: primair bedoeld voor podotherapeuten, (medisch) pedicures en praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners, maar ook voor alle diabeteszorgverleners die geïnteresseerd zijn
  • Kosten: 49 euro
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.

 


FIOM - Onbedoelde zwangerschap in de huisartspraktijk

Ben je huisarts en wil je patiënten goed kunnen begeleiden bij onbedoelde zwangerschap? Of wil je patiënten ondersteunen bij de preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschappen? 

Ben je huisarts en wil je patiënten goed kunnen begeleiden bij onbedoelde zwangerschap? Of wil je patiënten ondersteunen bij de preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschappen? De e-learning 'Onbedoelde zwangerschap in de huisartsenpraktijk' biedt relevante kennis en praktische handvatten. Je kunt in totaal of afzonderlijk drie modules volgen: Keuzehulp, Nazorg en Preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschap. 

  • Kosten: gratis
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.

‘Ik hoop dat alle huisartsen deze modules gaan bekijken: zeer waardevol en ook als je al jaren ervaring hebt als huisarts, toch veel punten om alert op te blijven.’  (deelnemer)


College24 - diverse trainingen

College24 is gespecialiseerd in het ontwikkelen en organiseren van medische nascholingen. Met actuele thema’s, unieke scholingsconcepten en uitdagende leervormen stimuleren ze zorgprofessionals om voorop te blijven lopen binnen hun vakgebied.

Triage is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de geneeskunde. Reden om een scholingsplatform op te richten waarbij eerstelijns zorgprofessionals de fijne kneepjes van het triage vak bijgebracht krijgen. 

Klik op het logo voor alle triagetrainingen:

 

Nascholen is voor de meeste zorgberoepen verplicht en voelt daarom soms als een ‘moetje’. Voor de doktersassistent proberen ze van de nood een deugd te maken door scholingen te organiseren met een hoge fun-factor. Omdat leren ook leuk mag zijn!

Klik op het logo voor alle trainingen voor doktersassistenten:

 

Steeds meer patiënten met psychische klachten kloppen aan bij de POH-GGZ. Om deze groep goed te kunnen begeleiden en behandelen in de eerste lijn is het belangrijk dat zij beschikken over voldoende specialistische kennis en vaardigheden. 

Klik op het logo voor alle trainingen voor POH-GGZ:


Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg - Sociale veiligheid in de huisartsenzorg

Het webinar ‘Sociale veiligheid in de huisartsenzorg’ van SSFH dat plaats heeft gevonden in mei is vanaf nu beschikbaar als e-learning. Deze is geschikt voor werkenden in de huisartsenzorg en is geaccrediteerd voor alle beroepsgroepen. In de e-learning die georganiseerd wordt door SSFH komen de volgende zaken aan bod: Wat moet je als werkgever regelen om een fysiek veilige werkomgeving te organiseren voor je medewerkers? Wat kun je als medewerker zelf doen om externe agressie te voorkomen of te verminderen? Hoe ga je als werknemer met een publieke taak om met externe agressie? En wat kun je doen tijdens en na een incident?

  • Kosten: gratis
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.

 


NHG: Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk

Suïcide is een gevoelig onderwerp en soms lastig te bespreken. Huisartsen kunnen onzeker zijn hoe ze zo’n gesprek het best kunnen initiëren en voeren. Ook als de patiënt zich expliciet uit over suïcidale gedachten, blijkt het gesprek niet altijd gemakkelijk te verlopen. Deze nascholing biedt praktische adviezen voor goede zorg aan suïcidale patiënten. Voor huisartsen en POH GGZ (maar wellicht ook goed voor de triagisten).

  • Kosten: gratis
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.

 


Omgaan met psychiatrische stoornissen in de eerstelijns- en spoedzorg

In de eerstelijnszorg en de spoedzorg kunnen doktersassistenten en triagisten te maken krijgen met zorgvragers met psychiatrische problemen.
Deze cursus biedt zorgverleners kennis over veel voorkomende psychiatrische stoornissen, en handvatten om de juiste zorg te kunnen verlenen. Na het doorlopen heeft de cursist kennis over de verschillende vormen van een psychiatrische stoornis, de symptomen van een psychiatrische stoornis en de do’s en don’ts bij een zorgvrager met een psychiatrische stoornis.

  • Voor: doktersassistenten en triagisten
  • Kosten: 27,50 euro
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.

 

Trainingen en symposia

 september - december: Online trainingen CAHAG

In het najaar heeft de CAHAG weer een heel aantal interessante (online) trainingen op het programma staan.
Bijv. Astma en allergische rhinitis | COPD en hartfalen | Fijnstof en invloed op de luchtwegen | Saba overgebruik bij Astma en nog meer. 
Is dit wellicht iets voor jou, kijk dan verder op de website van CAHAG voor de data en meer informatie.



link naar de website


 11 januari 2024: Online live webinar 'Dringende diabeteszaken in de dagpraktijk - voor Doktersassistenten'

Een onmisbare scholing voor de onmisbare schakel bij acute diabeteszorg: de doktersassistent!

In deze interactieve online scholing leer je in 2 uur hoe je op de juiste manier moet handelen bij deze dringende diabeteszaken. Aan de hand van verschillende casussen uit de praktijk weet je na afloop de juiste vragen stellen om een beeld te vormen over het toestandsbeeld van de patiënt en de urgentie van het probleem. Kan je gestructureerd en efficiënt overleggen met de huisarts en geef je de juiste adviezen. Daarbij is je kennis over diabetes en de behandeling ook weer helemaal opgefrist.
 

link naar de website


 19 januari 2024: Congres 'Traumatische stress bij ouderen'

PTSS bij ouderen is een onderbelicht thema dat gelukkig wel groeit als aandachtgebied in de klinische praktijk. Ook op wetenschappelijk gebied worden stappen gezet. Zo is zeer recent het effect van EMDR onderzocht bij ouderen in de GGZ met PTSS en multi-morbiditeit en verschenen publicaties over PTSS bij ouderen met dementie.
Tijdens dit congres combineren we de laatste wetenschappelijke stand met complexe casuïstiek uit de praktijk. Hiermee vestigen we de aandacht op de uitdagingen van diagnostiek en behandeling van PTSS bij ouderen, zowel in de GGZ als daarbuiten, bv. in de langdurige zorg.

  • Datum en tijd: vrijdag 19 januari 2024 van 9:30-16:30 uur
  • Locatie: Den Bosch
  • Voor: o.a. POH-GGZ, huisartsen en anderen die werken met ouderen
  • Kosten: 279 euro
  • Accreditatie: ja

Klik hier voor meer informatie en deelname.


 29 januari: Acute zorg voor daklozen: hoe past dit in onze keten?

Het vraagstuk opvang en zorg voor dak- en thuislozen vormt een steeds groter dilemma in de samenleving. Ook binnen de acute zorg groeit deze groep patiënten. Zorgprofessionals voelen bij de omgang met deze soort patiënt zich onvoldoende kundig. Daarnaast speelt een gevoel van onmacht wanneer zorgprofessionals zonder duidelijke voorgeschiedenis of inzicht in het leven van de patiënt de juiste zorg proberen te leveren.

Deze ketenavond beoogt inzicht te krijgen in en het verbeteren van passende zorg voor dak- en thuislozen, waarbij het leven op straat en de (pre-)hospitale behandeling van deze patiëntengroep door middel van casuïstiek aan bod komt.

  • Datum en tijd: maandag 29 januari 2024 van 19-21 uur
  • Locatie: RadboudUMC Experience Center, Nijmegen
  • Voor: professionals werkzaam in de gehele acute zorgketen

Klik hier voor meer informatie en deelname.

 


 1 en 2 februari 2024: CAHAG congres 'Adembenemend'

Met veel plezier kondigen wij aan dat CAHAG op donderdag 1 en vrijdag 2 februari 2024 voor de 17e keer het tweedaagse congres Adembenemend voor de huisarts met zijn/haar praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige organiseert. Een duo cursus want samen werken is ook samen leren. 
De tweedaagse cursus biedt u adembenemend veel praktische en verdiepende informatie en vaardigheden, gericht op implementatie van uw COPD en/of astma zorg. Dit jaar in een geheel nieuwe ‘escaperoom’ opzet! Los uw eigen astma en COPD-puzzel op!
Meer informatie lees je via onderstaande link. 

link naar de website


 5 juli en 12-14 juni 2024: Compagnoncursus 'Hee dok! Alles flex?'

Kennisvideo's

VIPLive Academie

Kennisvideo's, handleidingen, webinars terugkijken......
Alles wat je wilt weten over VIPLive vind je via deze link.

link naar de website